Bolu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Mehmet Baysal, dudak ısırma ve yanak çiğneme alışkanlığı ile kötü ve uyumsuz yapılmış protezlerin ağız kanserine neden olduğunu söyledi.
Tütün ürünlerinin, aşırı alkolün, bazı gıdalardaki kanserojen maddelerin ve aşırı güneşte kalmanın ağız kanseri riskini tetiklediğini belirten Dr. Baysal, “Ağız kanserleri görülen hastaların yüzde 75’inde sigara ve tütün ürünü kullanım alışkanlığının olduğu tespit edilmiştir'' dedi.
Ağız kanserinin, dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak, dudaklar ve dişetlerinde sıklıkla görüldüğünü söyleyen Dr. Baysal, bu kanserin başlangıçta ağrısız olduğunu, ilerleyerek ağız dokularında harabiyet oluşmaya başladıkça ağrılar görülmeye başladığını belirtti.
Dr. Baysal, “Hastanın rahatsızlığını tespit etmesi mümkün olmayabileceğinden, düzenli olarak diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir. Ağız kanseri riskini azaltmak için, sigara, pipo, puro gibi tütün ürünlerinin kullanılmaması, tütün çiğnenmemesi, alkol kullanılıyorsa aşırıya kaçılmaması, meyve ve sebze ağırlıklı beslenilmesi ve düzenli diş hekimine gidilmesi gerekmektedir'' dedi.
Dudak ısırma ve yanak çiğneme alışkanlığının ağız kanseri için risk olduğunu belirten Baysal şöyle devam etti: “Ağız kanserinin erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 2 kat daha fazladır. Ağız kanserine yakalanma riski, hem alkol ve hem de tütün ürünlerini kullananlarda alkol ve tütün ürünü kullanmayanlara göre de 15 kat daha fazladır. Dudak ısırma, yanak çiğneme alışkanlığı, kötü ve uyumsuz yapılmış protezler ve genetik yatkınlık ağız kanserleri için risk faktörüdür.''